Na minister Kaag wordt Dries van Agt besmeurd door Israëlische journalist

17nov - door admin - 1 - Over CIDI Nieuws

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Het wordt al de ‘Wraak van de Israël-lobby’ genoemd: nog geen twee dagen nadat The Rights Forum een oud-medewerker van het CIDI, nu journalist voor de Jewish Telegraphic Agency, aanwees als bron van de lastercampagne tegen minister Kaag, publiceerde die een lasterlijk artikel over Rights Forum-oprichter Dries van Agt. Onder het mom van journalistiek pleegt Cnaan Liphshiz karaktermoord.

Aangevallen door de Jewish Telegraphic Agency: Dries van Agt, oprichter en erevoorzitter van The Rights Forum.The Rights Forum

Het is een veelgehoorde vergelijking: zoals Israël iedere vorm van Palestijns verzet hard de kop indrukt, zo gaat de zogenoemde Israël-lobby mensen te lijf die voor de rechten van de Palestijnen opkomen. Afgelopen zaterdag publiceerde The Rights Forum een reconstructie van de recente lastercampagne van de Lobby tegen kersvers minister Sigrid Kaag. Daarin kreeg Kaag woorden in de mond gelegd en werd ze verdacht gemaakt en door het slijk gehaald. Het is een schoolvoorbeeld van de ‘niet de bal, maar de man spelen’-mentaliteit van de Lobby.

De ‘terroristenverering’ van Kaag

Kaag werd bekend door haar leidende rol bij de vernietiging van chemische wapens in Syrië in 2013-2014. Met haar lange ervaring als diplomaat wordt ze alom gerespecteerd vanwege haar deskundigheid en trouw aan internationale samenwerking en internationaal recht. Ze is met een Palestijnse ex-onderminister getrouwd, kent niet alleen de Israëlische, maar ook de Palestijnse kant van de kwestie-Palestina/Israël, en is geen supporter van de Israëlische confrontatiepolitiek, noch van het steeds autoritairder optreden van de Palestijnse Autoriteit. Een jaar geleden werd haar de prestigieuze Carnegie Wateler Vredesprijs toegekend. Bij die gelegenheid roemde juryvoorzitter Bernard Bot haar vermogen tot toenadering en verbinding. De Volkskrant schreef:

Volgens Bot brengt Kaag met haar persoonlijkheid partijen dichter bij elkaar en tot consensus: ‘Ze denkt niet in problemen, maar brengt partijen in beweging.’

Kaag lijkt, naar alle relevante maatstaven gemeten, the right woman for the job, ook waar dat werk de kwestie-Palestina/Israël raakt. Maar in de ogen van de Lobby vormt ze een bedreiging voor de bestaande machtsverhoudingen en Israëls illegale koloniseringsproject in bezet Palestina. Kaag wordt gezien als een tegenstander die bestreden moet worden. Met de recente brede aanval, waarin Kaags familiesituatie uit de kast werd gehaald om haar verdacht te maken en te beschadigen, werd de toon gezet.

Bron van de campagne bleek een tendentieus artikel van het Amerikaanse persbureau Jewish Telegraphic Agency, dat door drie bekende Israëlische kranten werd gepubliceerd. Het is geschreven door redacteur Cnaan Liphshiz, die voorheen werkzaam was bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Deze bekende lobby-organisatie was er snel bij om het artikel van Liphshiz in Nederland onder de aandacht te brengen. Anderen volgden. Likoed Nederland publiceerde een persbericht waarin Kaag van ‘terroristenverering’ werd beschuldigd. Ze zou ook haar kinderen ‘pro-terreur’ hebben opgevoed.

De ‘nazi-context’ van Van Agt

Nog geen twee dagen na de reconstructie door The Rights Forum was de volgende aanval een feit. Opnieuw was Cnaan Liphshiz, via de Jewish Telegraphic Agency (JTA), de aanstichter. Ditmaal was oprichter en erevoorzitter Dries van Agt van The Rights Forum het doelwit in een vilein artikel, waarin karaktermoord op hem wordt gepleegd. ‘De Wraak van de Lobby’, werd het bij de koffieautomaat al genoemd. Het stuk werd direct overgenomen door The Jerusalem Post.

Liphshiz komt met een alarmerende onthulling: hij heeft ontdekt dat Van Agt op Twitter het woord ‘razzia’ heeft gebruikt om ‘de arrestatie van Palestijnen door Israël te beschrijven’. CIDI-voorzitter Ronnie Eisenmann wordt door Liphshiz van stal gehaald om dat ‘onacceptabel en ongepast’ te verklaren, omdat ‘het woord razzia meestal in de nazi-context wordt gebruikt’. Zodoende associeert Eisenmann Van Agt bewust met die ‘nazi-context’. Eisenmann voegt eraan toe dat Nederlandse joden inmiddels wel gewend zijn aan de onacceptabele uitlatingen van de ex-premier. Liphshiz voorzag het artikel van een daverende kop: Dutch ex-PM slammed for using Holocaust-era word to describe Israeli arrests of Palestinians (‘Nederlandse ex-premier hard bekritiseerd vanwege gebruik van woord uit Holocaust-tijdperk om Israëlische arrestaties van Palestijnen te beschrijven’).

Wat Liphshiz niet kon weten is dat niet Van Agt, maar een collega van The Rights Forum het r-woord op diens Twitter-account had gebruikt, zoals The Rights Forum intussen bekendmaakte. Maar wat hij wél wist, is dat de tweet niets anders deed dan verwijzen naar een nieuwsbericht van The Rights Forum, waarvan de titel luidde: ‘Israëlische razzia’s: in één nacht 66 Palestijnse jongeren van hun bed gelicht.’ Voorzover er op die kop iets aan te merken zou zijn, heeft Van Agt daar niets mee te maken, en evenmin heeft hij ooit de arrestatie van Palestijnen met nazipraktijken vergeleken. Het artikel van Liphshiz is fake news, gefabriceerd om Van Agt zwart te maken.

source

Share This:

Een gedachte over “Na minister Kaag wordt Dries van Agt besmeurd door Israëlische journalist”

Reacties zijn gesloten.