Dag van de Terugkeer – Goede vrijdag voor de Palestijnen

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

 

 

Duizenden Palestijnen zijn vrijdag in de Gazastrook bij de grens met Israël bijeengekomen op de eerste dag van een weken durend protest. Met de zogeheten ‘Mars van de terugkeer’ eisen de actievoerders dat Palestijnen die in het verleden het gebied ontvluchtten, mogen terugkeren in wat nu Israël is. Het is de bedoeling dat er tot 15 mei dagelijks wordt gedemonstreerd

Het is niet georganiseerd door alleen de Hamas, zoals de westerse media ons wil doen laten geloven maar er zit een wereldwijde beweging achter, The Global Campaign to Return to Palestine. Een organisatie waarbij ongeveer 170 NGO’s van hetzelfde aantal landen, tijdens de conferentie in Beirout hebben afgesproken om deze actie van de Palestijnen in de Gaza strook te ondersteunen.

In de Gazastrook is vrijdag een man om het leven gekomen door een granaat die Israël heeft afgevuurd. Nog een tweede persoon raakte gewond, meldt het ministerie van Gezondheid in Gaza. Het incident vond plaats in de buurt van Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook.

Er zijn vijf hoofdkampeerterreinen opgezet, die zich uitstrekken over de lengte van het kustgebied van dichtbij de grensovergang Erez in het noorden tot Rafah in het uiterste zuiden, in de buurt van Egypte.

Eén organisator zei dat tienduizenden maaltijden zouden worden voorbereid voor meer dan 100.000 verwachte deelnemers.

Tegen de middag, vandaag vrijdag hadden duizenden Palestijnen uit de hele belegerde Gaza zich verzameld op de locatie en nog meer stroomden naar de tenten.

Soortgelijke protesten worden verwacht in Jeruzalem al-Quds. De organisatoren hebben verder opgeroepen tot protestbijeenkomsten in Jordanië, Syrië en Libanon.

Een jong stel trouwde op donderdagavond naast een tent langs het hek in Jabalia in het noordoosten van Gaza.

“70 jaar geleden zijn we vertrokken en vandaag hebben we besloten terug te keren naar ons land,” vertelde Khaled al-Batsh, een van de protestorganisatoren, aan AFP.

Volgens lokale rapporten hebben Israëlische soldaten die gestationeerd zijn ten oosten van de Gazastrook, zich sinds woensdag gericht op landbouwgrond en jonge boeren met geweervuur beschoten, toen lokale Palestijnen voor het eerst begonnen met het opzetten van de tenten voor de protestactie.

Bron: Press TV. AFP, Youtube

 

Share This: