Palestijnen in Vlaardingen voelen zich machteloos

17mei - door admin - 0 - Over GAZA NAKBA Nieuws

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Ibrahim Al-Baz houdt zijn televisie nauwlettend in de gaten om geen nieuws uit Gaza te missen.

Verdrietig, machte­loos en gebroken. Zo voelen de Palestijnen zich in Vlaardingen, die er de grootste gemeen­schap in Nederland vormen, na het bloedbad maandag in Gaza.

In zijn huiskamer in Vlaardingen-Holy staat de televisie van Ibrahim Al-Baz dag en nacht op de Libanese zender Al Mayadeen. Al-Baz kan zijn ogen niet van het scherm houden. ,,Ik kijk de hele dag’’, vertelt hij. ,,Ze zijn gefrustreerd, voelen zich geen mensen. Dit is wat onderdrukking met mensen doet. En dat zal niet stoppen zolang Israël haar Palestijnse bevolking niet erkent.’’

Maandag zag Al-Baz, die in de Westelijke Jordaanoever werd geboren, hoe protesterende Palestijnen die de grens met Israël bij Gaza naderde hardhandig werden gestopt. Er vielen meer dan vijftig doden en duizenden gewonden. De 68-jarige Al-Baz zag dit vaker, maar het blijft hard binnenkomen. ,,Ik voel me totaal machteloos en verdrietig’’, vertelt hij. ,,Ik kan niets.’’

Eerste generatie

Al-Baz is een van de zo’n 5.000 Palestijnen in Vlaardingen. In de jaren 60 kwam de eerste generatie naar Nederland. Veel van hen werkten in de Romi margarinefabriek in Vlaardingen. Nu is het pijn verbijten. ,,Dat komt omdat we ouder zijn, denk ik. Het klopt gewoon niet. Het enige wat wij willen, is terug naar ons land. En geloof me, onze kinderen zijn daar veel radicaler in dan wij. Daar maak ik me wel eens zorgen over. Het protest stopt niet zolang wij geen erkenning krijgen.’’

Hoe machteloos de Palestijnse gemeenschap in Vlaardingen zich ook voelt, rusten doen ze niet. Diana Khader, oud-raadslid van de SP: ,,Het doet verschrikkelijk veel pijn. Het enige wat we hier kunnen doen, is bidden.’’ Ze pleegde veel telefoontjes, evenals Al-Baz, met familieleden en kennissen in Palestina. ,,Zowel in Gaza als de Westelijke Jordaanoever heb ik mensen gesproken. Ze gaan onverminderd door, de straat op. Het zijn strijders zonder wapens.’’

Khader hoopt dat de aandacht voor het conflict tussen Israël en Palestina in Nederland voor een verschuiving zorgt. ,,Nederland heeft verschrikkelijke dingen meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog. Nu gebeurt hetzelfde bij Palestijnen. Het zou zo veel schelen als ook Nederland zich hiertegen uitspreekt.’’

source

Share This: