Turkije: Israël betaalt schadevergoeding voor bestorming schip

29jun - door admin - 0 - Over Nieuws

29-6-2016

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

De Turkse premier Binali Yildirim.Zes jaar na de bestorming van het schip Mavi Marmara, dat hulpgoederen naar Gaza vervoerde, betaalt Israël de nabestaanden van tien gedode Turkse opvarenden een schadevergoeding. De Israëlische regering zal in totaal 20 miljoen dollar compensatie betalen, zei de Turkse premier Binali Yildirim maandag in een op televisie uitgezonden persconferentie.

De vergoeding is onderdeel van de deal die de twee landen zondag na jarenlang onderhandelen bereikten. De diepe crisis begon toen tien Turkse pro-Palestijnse activisten werden gedood door de Israëlische marine. Dat gebeurde in 2010 bij Gaza, waar de activisten naar de blokkade wilden varen, die Israël daar had ingesteld.

Als gevolg van de verzoening zullen beide naties ook zo snel mogelijk weer ambassadeurs uitwisselen, zei Yildirim. Onderdeel van de overeenkomst is ook dat Turkije humanitaire hulp en andere niet-militaire producten zal leveren aan Gaza. Een eerste lading van 10.000 ton hulpgoederen worden volgende week vrijdag verstuurd.

Blokkade gehandhaafd

De zeeblokkade van de Gazastrook blijft echter wel van kracht, benadrukte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op een persconferentie in Rome. Hij voegde eraan toe dat humanitaire hulp Gaza kan bereiken via Israëlische havens.

‘Dit is een opperst veiligheidsbelang van ons. Ik was niet bereid tot een compromis hierover. Het is van essentieel belang om de troepenopbouw door Hamas te voorkomen’, aldus Netanyahu.

De drijvende kracht achter deze overeenkomst zijn naar verluidt de Verenigde Staten

source.

Share This: