ACTIE tegen EBS Israëlisch vervoer in Nederland

21nov - door admin - 0 - Over Nieuws

21-11-2016

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor stop israelische ebs busvervoer in Nederland

EBS werd in 2010 opgericht als onderdeel van de Israëlische Egged Group om te kunnen meedingen naar concessies in het Nederlandse openbaar vervoer. De naam EBS staat voor Egged Bus Systems[1], wat verwijst naar het moederbedrijf Egged. EBS startte op 11 december 2011 met busvervoer in de concessie Waterland, dat tot die datum werd uitgevoerd door Arriva. Hiervoor zijn bij Scania 211 bussen geleased.[2]

In december 2013 werd officieel bekendgemaakt dat EBS in financiële problemen zat. Het bedrijf had een miscalculatie gedaan tijdens de aanbesteding voor de concessie Waterland. Vanwege de financiële problemen wil het bedrijf de dienstregeling vereenvoudigen zodat goedkoper kan worden gereden

EBS/Egged is dus weer in de race. ondanks haar falen in Waterland. Het wordt tijd voor nieuwe actie die ver uit moet gaan boven een simpele schrijfactie.
Het zal weer moeten gaan zoals in Noord Brabant (Veolia), Zeeland (Connexxion), en Limburg (Veolia), maar ditmaal is de link naar Israël meer rechtstreeks en duidelijker. Wie zijn de andere inschrijvers?
Aarzel niet, maar laten wij allen en gezamenlijk ons aaneensluiten en in de aanval gaan. Er is geen tijd meer te verliezen!
Laat de bestuursleden van de regioraad Amsterdam weten dat wij niet willen meerijden in apartheidsbussen!
Begin december beslist de regioraad Amsterdam over een aanbesteding openbaar vervoer voor de regio Amsterdam. Het gaat hier om het busvervoer in de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn met daarin het busvervoer op en rondom luchthaven Schiphol en enkele uitlopers naar onder meer Amsterdam en Haarlem. Voor deze concessie voor 10 jaar is vanaf 2018 jaarlijks 37,3 miljoen euro beschikbaar.
Eén van de bedrijven die meedingt naar het miljoenencontract is EBS, het Europese dochterbedrijf van het Israëlische Egged. Egged verzorgt busvervoer tussen Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Volgens de regels van het Internationaal Recht zijn die nederzettingen illegaal.
Egged maakt gebruik van wegen die voor Palestijnen verboden zijn en exploiteert ook gesegregeerde busdiensten, verboden voor Palestijnen. Met een dergelijk bedrijf moet de regio Amsterdam geen zaken doen.


     ‘Nationaal Actieplan Bedrijfsleven en Mensenrechten’. De UN Guiding Principles verplichten de 
     aanbestedende instantie om mensenrechtenschendingen door het moederbedrijf Egged mee te wegen bij
      eventuele beoordeling van EBS/Egged als aanbieder.
Zaken doen met Egged voldoet niet aan de nieuwe richtlijn 2014/24/EU van het Europees Parlement
     betreffende het plaatsen van overheidsopdrachten. Volgens deze richtlijn vormen overheden het voorbeeld 
     voor de maatschappij en zij dienen daarom maatschappelijk verantwoorde overheidsopdrachten in de 
     markt te zetten en te contracteren met integere ondernemingen. Publieke gelden dienen naar integere
     ondernemingen te gaan.
 
De regioraad Amsterdam bestaat uit vertegenwoordigers van de volgende gemeenten:
Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland, Zaanstad
Hieronder achter elkaar de emailadressen van alle raadsleden (zodat je kan copy-pasten):

Share This: